11 Ocak 2011 Salı

Eril-Dişil



Bu konuda en belirgin örnek Rahman ve Rahim’in Besmele’de birleşmesi…
Rahman yağmur, eril; Rahim toprak gibi. Toprak da ana gibi.
Toprağa tohum atmayınca ve sulamayınca toprak ürün vermiyor hani; eril dişil ilişkisi.
Cem olmak bir olmak . Eril ve dişil birliğine Cima deniyor ya... İnsan neslinin devamı için dahi cima…
Erilin özünde dişil dişilin özünde de eril var, yoksa cem olamazlar. Mıknatısın ters kutupları gibi birbirini çekerler. Ama aynı mıknatısın bir ucu “+” diğer ucu “-” eksi.
Eril dişil ilişkisini “+”, “-” şeklinde sembolize edebiliriz.

Atomun yapısna bakalım. Tek çekirdek “+”etrafında onun çekimi ile dolanan “-”elektronlar. Çekirdek tek elektronlar çok… Güneş sistemine de aynı hal var. Güneşin etrafında dönen gezegenler onun cazibesine kapılmış. Dünya’nın dahi cazibesinde Ay var.
Erillik ve dişillik de göreceli dikkat edilirse yani durumu tayin ediyor eril / dişil hali. Dünya -Güneş ikileminde Dünya dişil. Dünya - Ay ikileminde Ay dişil. Konumuz fizik olmadığından örnekleri açmaya gerek yok.

Elektrik enerjisinin üretim ve kullanımına bakalım. Dinamoda “+” üretilir ve artı topraklama “-” marifetiyle kullanılabilir. Yani üretilen “+” asıl enerji kullanılırken açığa çıkan “-”gibi. İkisi bir olunca iş oluyor. Sayaçların bulunduğu alt kattaki ışık otomatik olmayan vardı sayaçların orda ; arada yanıp sönüyordu oysa düğmeden kapalı. Sordum, bu neden böyle. Sebebi şuymuş: anahtar “-” yi kesiyormuş ve artı ampulde kaçak topraklama ile arada yanıyormuş. Burda dikkat çekmek istediğim husus şudur; anahtar “-”  değil de “+” kesmiş olsaydı ampül topraklamayla yanmıyacaktı. Çünkü dinamo “+”üretir. Eksi zaten toprakta var.

Son tahlilde eril ve dişil hayatın her alanında var. Eril dişilsiz iş yapamıyor. Üreyemiyor,  çoğalamıyor, işleyemiyor. İkisinin ceminden neşe hali oluyor.
Neşemiz daim olsun.

Selamlar.
Ahmet Bektaş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder